Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


söndag 20 december 2009

Älgjakts summering

Nu stänger vi nog älgjakten för i år, har varit en bra höst med god älgtillgång på ena marken och lite sämre på den andra.

Härnösand blir bättre och bättre med åren känns det som, men vi har också varit noga med att förvalta stammen, vilket verkar börja ge resultat, man får aldrig underskatta kornas värde och kalvavskjutningen.

I hälsingland har stammen minskat och där gäller det nog att tänka till inför kommande år.

Jag har haft lyckan med mig i år och fällt 4 älgar, 1ko 2kalvar och en oxe.
Har haft lite mer lägen men det skall kännas rätt och möjligheten till ett bra skott måste få komma i första hand.

Det fick jag erfara nu sist när det begav sig, först ko med 2 kalvar som sprang helt jämsides tills dom var borta, vänder mig om och ser 5 älgar på andra sidan, ytterligare en ko med 2 kalvar kommer ut på myren och jag kunde skjuta en kalv med 2 skott, den andra kalven sprang snett bortåt så den fick vara, var mörkt så det räckte ändå innan vi var ute med den ena kalven.



En smygoxe blev det också, kom smygandes på lock och skottet blev lätt en otroligt fin höstmorgon.

Ytterligare en kalv också den på lock, (se filmen tidigare i bloggen) var riktigt spännande, skottet kom på under 2 meter, då hade vi haft riktig närkontakt i över 15min.
En ko blev det också ja, den enda kon vi valde beskatta i härnösand i år..kom på 20m i en gammal granskog, mycket slit blev det innan hon var nere vid slakteriet i 20gradig september värme.
Vi har haft minst en riktigt riktigt fin oxe som gått runt oss i höst, sågs på byn för 2 veckor sen, den beskrevs så att den oxe vi sköt i fjol (se bild längst upp) räknades in i klassen små oxar i gemförelse med denna.
Men det gör gott att han får gå runt och sprida sina gener! Kanske därför vi haft minst 4 st kor med dubbelkalv på 1111 hektar!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar