Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


tisdag 4 maj 2010

mysterier eller ren och skär sanning??

En ny vecka har kommit igång, ligger nu i sängen med datorn i knät och har just för första gången sett den omtalade dokumentären ULVMYSTERIET som norsk tv sände för många år sedan men som Svensk media vägrar att sända.
Varför kan man bara gissa men ska man tro någon av de 30tal vittnen som är med och nämns i filmen, allt från djurparksföreståndare i 4 olika länder samt en gammal ansvarig vid statens veterinärmedicsinska anstallt SVA samt några andra så kan man förstå varför.
Det är väl högst sannolikt att någon/några statliga eller privata planterade ut varg i Sverige högst olagligt under 70talet.
För mig finns det inga tvivel då jag har fått detta berättat för mig av trovärdiga källor för några år sedan som själva har bevittnat ett i allra högsta grad misstänksamt utsläpp, det enda dom inte såg var just djuret i fråga, men bilar, folk och burar fanns där.
Att sedan Torsten Mörner våran idag sittande ordförande i jägareförbundet dessutom sannolik är inblandad i att mörka bevis för att vargen på olaglig väg kom tillbaka i Sverige är ganska jobbigt då jag varit medlem i jägareförbundet i nästan 15år.
Att han är/var medlem i Svenska naturskyddsföreningen samt en hel drös av andra intresse organisitioner gör att man undrar hur han vet vilken fot han skall stå på?
Jag har inget förtroende för den mannen mer från och med idag, då jag litar oerhört mycket mer på de som vittnar i filmen om att en trafik dödad varg har under obduktionen på SVA klippta klor och nerslitna trampdynor, vilket senare inte tas med i obduktionskontrollen och sen mörkas av nämde mörner som varit närvarade vid obduktionen.
Den här dokumentären kommer sannolikt inte betyda någonting framöver oavsett hur många gånger den skulle visas, men det man skall komma ihåg är att det som vittnen berättar om i filmen och det matrial som läggs fram var i allra högsta grad lika kriminellt som det som visades i dokumentären vargkriget som sändes i söndags, kanske till och med allvarligare då statliga myndigheter eller deras representanter mycket väl kan ha varit inblandade.

Jag vet inte hur mycket mer jag ska orka bry mig om denna sjuka varghysteri då det är som att prata med en vägg eller skalla sig blodig mot den.
Att få en människa som sitter framför en dator och argumenterar för någonting som personen endast sett på Tv och som tillbringar högst någon enstaka dag i skogen per år och då i form av en promenad kommer aldrig kunna förstå de nu drabbade och jag själv som indirekt drabbad då stövarverksamheten får ta hårda smällar av detta. Samt att jag inom en snar framtid även kommer bli drabbad på det ena eller det andra viset, antigen får jag koppla Iso för all framtid eller bära hem hans ryggrad från skogen i en påse.
Drastiskt? Ja kanske, men det är verklighet i Värmland och Dalarna och hälsingland..och med en växande stam så kommer snart problemen även till mig.
Eller problemen, det är inget problem det är en nackskott, då en stor del av mitt liv alltid har varit löshundsjakt med stövare.
Jag har belyst det tidigare och gör det igen, varför säger inte jakthundsklubbarna något??
Dom märks knappt i debatten, man debaterar i sina egna tidningar och ut mot sina medlemmar, men vi VET ju redan problemet.
Vad händer när vi kommer till det stadiet då ingen vågar släppa hunden? Med en röd-grön regering så kommer det gå fort då både miljöpartiet och vänster är emot vargjakt och sossarna vacklar i frågan.
Det är inte mycket bättre med en blå men då kanske vi iallafall får behålla licensjakten.
Hundarna kommer försvinna helt enkelt, ras efter ras..vem skall ha en stövare om den inte kan jaga? Lilla inne tjejen på stureplan? eller kommer vi se gråhunden som handväskshund i framtiden? Få gå några mysiga promenade längs strandpromenaden för att få avsluta sin dag fastknyten i en ute servering medans husse och matte tar en drink och en jäkligt fräsch sallad?
Vem skall äga dessa raser i framtiden???
Forskare försöker återskapa dalsbohunden som levde för många år sedan då den användes främst som vaktande rovdjurshund, då framförallt mot varg, kommer det se ut så om 100 år?
Forskare kommer hitta rester av en drever och sen försöka återskapa en ras som fanns för att jaga rådjur och räv samt hare med, då människan fortfarande åt mat som kom från naturen.
Idag 20111 äter vi på konstgjord väg tillverkat kött, vi har förbud att beträda naturen under vissa delar av året och får endas besöka den med sällskap av statligt anstälda guider som ser till att folk hittar både in och ut igen.

Nog om det! Denna veckan har vi varit tvugna att ha Iso på hundpensionat på dagarna då vi båda jobbar och ingen annan har möjlighet att ha honom och att lämna honom 9 tim per dag är uteslutet, första dagen igår och han hade stått och ylat som en VARG! ;) hela dagen mer eller mindre och varit som en studsande odåga under promenaden.
Vi fick en chans till idag och det har gått lite bättre, fick gå promenad med en hamiltontik på 11 år och då kunde han nog inte trilskas lika mycket hoppas jag, har inte pratat med personen i fråga som gick med dom, men förhoppningsvis fick han sig några tillrättavisningar.
Nu hoppas jag att han tar åt sig lite av pensionat tiden och morskar upp sig lite, blir lite mer van att se andra hundar utan att behöva antingen skrika som en galning eller dra och slita för att kasta sig över dom. Borde bara vara nyttigt...har hört från många som pratar om riskerna för noskvalster men jag tror dom är lika stora överallt och en risk som alltid finns.

// slut

2 kommentarer:

  1. kolla in den här: http://www.youtube.com/watch?v=r6Bd8DVTSks

    SvaraRadera
  2. Sanning kommer ikapp dig Torsten Mörner=)

    SvaraRadera