Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


fredag 19 februari 2010

Nordanstigs fantasier

Nordanstigs kommuns Mail boxar brinner tydligen, människor är upprörda och anser att man förlöjligar och skadar nordanstigs ryckte.
Ja till viss del så är det nog så, för en stor del av befolkningen vet inte eller vill inte förstå vad det betyder med etablerade vargrevir bland byarna i låt oss säga Hassela och Bergsjö.
En naturfotograf mailar och säger att nordanstig inte förstår vad dom går miste om med en vargfri kommun, vargarna skulle vara oerhört stora turistmagneter.
Nu måste denne naturfotograf från hässleholm sätta sig ner och fundera, eller han borde rättare sagt sätta sig i bilen och åka mellan bergsjö och hassela, och även göra en sväng utanför de båda byarna och sen sätta sig ner och fundera.

1. hur många som bor på sträckan bor där pågrund av jordbruket?
2. hur många bor där på grund av jakten?
3. hur många bor där för att jobb möjligheterna är fantastiska?
4. hur många hotell mm finns det för att stödja en rovdjursturism?
5. hur många kommer bo kvar när jakten och jordbruket blir hårt ansatt av varg, björn, lo?
6. vem ska ta över familjegårdarna och övriga hus, bruka skogen och såvidare?

När älgjakten drar igång står mer el mindre hela byarna stilla, människor som bor i andra städer med anknyttning till byarna kommer hem och byarna lyses upp lite extra.
Under övriga delar av året, är det jakten och fisket och jordbruket som fortfarande är en dominerade anledning till varför man bor i en by där det inte finns taxi, ingen bio, ingen nattklubb, ingen restaurnag som inte serverar pizza, inga fullspäckade kaffelatte kaffer.
Kommer vi få samma effekt med ett par etablerade vargrevir?
Kommer byn växa? kommer safari bussar gå runt på grusvägarna med turister som hoppas få se en varg eller en björn? kommer hotell slås upp, affärer öppnas, fotobutiker kommer blomstra? Landets idag så oerhört naturintresserade ungdomar kommer slåss om att få flytta till bergsjö för att få barn och kunna öppna ett par dagis till, skolor kommer slås upp och ungdomsgårdar och biografer kommer stå på varje äng.
Är detta verkligen realistiskt? el är det mer sunt att kanske satsa istället för på älgsafari, då kanske turisten får se ett djur om han har tur, satsa på jakt och fiske turism, kunna öppna småskaliga livsmedelsgårdar med ekologiska och klimatsmarta gårdsostar, kött, fisk mm?
utan att behöva använda 4meters elstängsle.
Få en befolkning som bor kvar och kan fortsätta bedriva det man bedrivit i flera tusen år, utan att ha regeringens och några fanatiska intresseorganisationers blandade vargstam som skall vara på byarna och springa, sick-sacka mellan dagis och konsum, skaffa ett revir på 100.000h och inte släppa in el ut för den delen en levandes lösspringade hund?

Nu kan Naturfotografen från hässleholm resa sig upp och skicka ett nytt brev till kommunen och prova sig på en ny motivering till fördelarna med importerade vargar i skogarna i nordanstig.
antagligen har han inte ändrat inställning...varför vara rädd för nåt som inte finns?
Förebyggande arbete är tydligen något som blev väldigt modernt men försvann när vargen var på väg till byn. Då är man en som rädds fantasier..
För det säger dom som kan allt om vargen och det ekologiska systemet som nu har fungerat alldeles utmärkt i 150år men som nu kan kollapsa å det grövsta om inte varje kommun i landet får lite varg.

1 kommentar:

 1. Problem löser man på plats, inte faan vill jag att någon 100milfrån mig ska bestämma hur jag ska göra med rådjursjakten, än mindre att jag ska bestämma hur dom ska göra med sina vargar.

  Problemet är att det sitter ett gäng i sin lilla lilla bubbla, långt från verkligheten, och vill bestämma hur vi ska ha det.
  Nordanstig, stå på er, annars står dom på er.

  Jag hoppas att andra kommuner också vågar ta ställning för ortsbefolkningen ni gör!

  Stefan
  Småland

  SvaraRadera