Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


tisdag 22 februari 2011

Sista Veckan

Dagarna går och nu återstår endast en vecka av årets jakt med stövare efter hare.
Musten gick liksom ur en för länge sedan pågrund av snön så det känns inte allt för hårt, och mycket kommer ju hända innan det är höst igen, så man lär knappast vara göralös.
Var faktiskt ut igår med Iso för att kolla föret på "hemskogen" och det var kors i taket jaktbart.
Dock hade det snöat hela natten och även under dagen så några slag fanns det inte på skogen, Iso nötte på i 2 timmar innan han gav upp lite då det tog på lite att plöja fram i dunsnön som ligger och inget som luktade någonstans.

Kommer att gå ut ons eller tors beroende på temperaturen och kommer då att ta beslut om hur jag ska göra.....om vadå? ja det får ni veta senare..;-)

Är skriverier om den varg som man i november såg i norrbotten och som nu har vandrat ner till jämtland och hållit sig precis utanför gränsen till renbetesområdet, och med bestämd riktning mot Gävleborg och tiken som är kvar efter vinterns jakt då hanen blev skjuten under licensjakten. Den här vandrande vargen ställer dock ett par frågetecken som bör rätas ut, Man vet att den bär på värdefulla ryska-finska gener samt att den mår bra och är frisk..men..man vet fortfarande tydligen inte vilket kön den har???
Borde man inte kunna se detta i DNA analysen man gjort på avföringen?
Man brukar dessutom kunna se vilket kön det är på urineringsplatserna vintertid då en tik i regel gör ett djupt hål i snön när hon kissar samtidigt som en hund i regel skvätter runt sitt kiss ganska okontrollerat.

Hur som helst så lämnar detta lite frågetecken, som jag sagt redan när man vet ursprung och hälsa men inte kön? Vad är det man inte berättar? Vill man inte berätta könet? om det nu kommer ut att det är en hanvarg som är på väg till tiken i ramsjö så kanske risken för att den försvinner på vägen är större då det skulle leda till en såkallad "värdefull" föryngring och västernorrland och jämtland också snart skulle vara nerlusat med gråben.
Det låter lite väl lämpligt att den kommer nerknallande just nu, efter alla debatt om inplantering..att den dessutom lyckats hålla sig utanför renbetesområdena på sin långa resa är anmärkningsvärt.
Återstår att se vad detta slutar med.

2 kommentarer:

  1. Hej Peter,

    Hittar inte igen dig på facebook vet inte om du är hemlig eller vad de beror på. Du kanske kan kolla om du hittar mig..

    / Henrik Bergström

    SvaraRadera