Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


tisdag 3 augusti 2010

Plan B och en tänkbarväg för en fortsatt utveckling i våra fädersspår!


Sork, sorkar överallt! Hela sommaren har jag sett råttor och sorkar, hål i gräsmattor, dom kilar bland pinnarna på kallhyggena och ränner över gårdsplaner.
Tillväxten torde därför vara god för våra harar och rävar vilket känns uppiggande och glädjande.

Men hur är tillväxten bland dom som mer än gärna hör en stövare hitta en hare eller räv och som senare kanske får möjligheten att tillreda en harsadel eller en mustig och höstdoftande gryta, ja den frågan kan jag inte exakt svara på men mina gissningar och intuitioner säger att den är lika god som hjortronen på den torra norrlandsmyren.
Vi gjorde en satsning på en ide som vi trodde skulle kunna samla och sammanföra den nu faktiskt aktiva skaran unga stövarjägare för att tillsammans hitta vägar att ta för att locka ännu fler unga till denna underbara jaktform och framförallt få med unga i naturen och visa dom det som vi sett, och som gjort att vi viger nästan halva årets månader åt detta.
Att öka förståelsen för livet i skog och mark och att det faktiskt kan vara ett fantastiskt samspel på både vinst och förlust.
Jag pratade kort med Svenska stövarklubbens ungdomsansvarige idag och fick frågan hurvida vi hade någon plan B då den första gick i stöpet på grund av dåligt intresse.

Jag ser en fortsättning på det nätverk vi byggt upp med ca 60medlemar, där man hittar ett antal unga redan etablerade jägare som i sin egen lokalklubb jobbar med att ta med sig kompisar och intresserade ut i skogen och under största ansvar ur många hänseenden berättar och visar hur en god jakt går till.
Med ett x antal unga i varje lokalklubb i landet som jobbar aktivt för och med detta tillsammans med det aktiva nätverket vi byggt upp som sträcker sig över landet för att där samla ideer och tankar, samt tillsammans med Svenska stövarklubben kunna sätta press på de lokalklubbar som inte hjälper till för att svetsa samman dessa aktiviteter.
Att man arbetar för att hitta "morrötter" åt unga för att vilja utbilda sig till jaktprovsdomare, starta hundar på prov och besöka utställningar samt köpa och våga avla för att få fram nya hundar och kennlar.
Varje ung jägare under 30år som utbildar sig till jaktprovsdomare skall få ett pris av Svenskastövarklubben på 2000kr samt uppmärksammas i tidningen och tidskriften.
Alla registrerade hundägare under 30 år har halva priset på utställningsavgiften.
Jägare under 30 år som vill registrera sig som hundägare skall få ett utvecklingsbidrag på 2000kr vid valpköpet och ett personligt välkomstbrev från Svenska stövarklubben tillsammans med 1års fri försäkring på sin nyköpta valp.
Varje ny medlem i Stövarklubben skall ha första året gratis och en uppföljning från lokalaklubben hur hans/hennes första tid i stövarklubben varit samt om personen i fråga har möjlighet till jakt och uppmanas att besöka möten och utställningar, erbjudas möjligheten att utbilda sig till domare mm. (ett förslag)

Om vi får igång några aktiva ungdomar som jobbar med den egna rekrytering inom respektive lokalkubb och tillsammans med samlingsnätverket "ungastövarjägare" sammarbetar med angränsande län för att tillsammans anordna läger av det slag som vi lagt fram i vårt första förslag som tyvärr inte genomfördes (pågrund av stort bortfall) att under framförallt sommarhalvåret för att under jaktsäsongen jobba med jakten.
Att se sommarhalvåret som en utbildnings period och en bra tid för att hålla träffar då väntan på hösten är som störst.
Att sen varje lokalklubb SKALL primera de aktiva "ungdomsledarna" i varje län en plats i styrelsen för att föryngra och öka tillhörigheten i en allt för föråldrad stövarkår!

Men engagemang och en öppensyn samt framförallt en ej egennyttigt inställning kan vi vända trenden och se ljust på vår framtid!!
/Husse

1 kommentar:

  1. Precis detta jag menar, ungdomarna måste lockas. :)

    SvaraRadera