Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


lördag 16 november 2013

R-Elit

Nu har vi varit borta från bloggen ett tag igen, iso började ju som sagt fungera igen efter behandlingen jag gav honom här för nån vecka sen. Och bara konstatera att stora delar om inte hela oktober gick åt skogen pågrunda av detta vilket var mycket surt!
Hur som helst så satt jag och funderade, ville ju gärna ha barmarks 2an så vi hade den överstökad nu när det var sån skit säsong, och skulle den tas skulle det ske snabbt! Rapporten visa dock snö när det var tänkt och jag ställde in, men så helt plötligt så verkade det som om snörapporten inte fanns längre utan det skulle vara mer milt så jag tog en blixt beslut att chansa och höra med nån domare och markägare.
Och vips så 1 timme senare hade jag 2 domare 2 vägvisare och 2 marker iso normalt inte jagar på.

Första dagen i onsdags så startade vi på tynderö på valters marker och stefan Nilsson bedömde.
Iso kom direkt ilag med älgar och släppte ett tjut när dom stack iväg, men förföljde inte en meter, bra så.
Kom sen på slag som han sen jobbade med i bra tempo och med väldigt hög energi under nästan 5 timmar, troligtvis var han på 3 olika slag som gick ihop med varandra, men frosten började släppa och slagen höll troligtvis inte ihop. Han är som vanligt helt tyst på slag, även om man en sån här gång önskade han väckte lite så haren gick lös av det, men icke. När kl sen var vid 13 tiden så kommer han förbi oss för andra gången sen han kom på slaget, gick förbi oss och började slaga bakom oss igen, jag reser mig och står och kollar på honom och rätt vad det är tvärstannar han, kollar på en gran, öronen åker rakt upp och han gör ett hopp rakt ner i granen och ut flyger haren till ett illvrål av iso och drevet är igång.
Sen går drevet, han kommer lite efter då första tappten varit men plockar sig ikapp som resulterar i ett härligt påstick, sen går drevet bättre och bättre, i får se en knallvit mindre hare som går trångt i björkskog som till stor del är otroligt tät och blöt, men han gör det bra, men tiden av provdagen går och när vi har ca 30 min kvar av dagen så har han 18min kvar till full tid, han söker å söker på tryckande hare men icke, kommer förbi oss, då har han 3 min på sig att ta upp den men det går inte. Jag försöker vissla på han lite men han ligger envetet kvar, och vi börjar gå mot bilen då det börjar bli skummt. Men vi hinner inte långt innan påsticket kommer och drevet går för fullt igen! Jag får gå in på löpan, ser haren och tar iso på fullt drev 1 min efter haren. Dag 1 var avklarad och 2a priset på barmark bärgat! 102min 56 eg.

Så var det dax för dag 2. Iso var rejält mörbultad efter den första dagen som blev onödigt hårt med iaf 5 mil i benen. Vi åkte iaf upp till storsela med Kent stattin som domare och väl där uppe kunde vi konstatera snöföre med en 3-4 cm snö på öppna platser, kallsnö lite kristallik.
Hittade slag tillslut som iso nog stötte upp bakom ryggen efter ett tag, gjorde en repris men tappade bort den inne i trajen ganska omgående, blev en längre tappt men tillslut ser vi han avancera tyst över ett berg och på andra sidan kommer påsticket, det blir en fin repris på ca 35min som går 1,6km rakt ut i princip och hamnar på ett ställe där jag hade dötappt med honom när vi var uppe där en gång tidigt i höst, och mycket riktigt tar det tvärstopp på exakt samma ställe. Total dötapp! Jävla skit, vi hörde honom på 1,6 km gott och väl och hade haren gått några stora bukter till bara så hade det vart klart. Men han ville inte vara med och leka idag heller.Mycket trisst.
Jag måste dock försöka träna upp hårdheten på iso om han skall kunna gå fullt 2 dagar då första dagen ofta blir lite hård då han går hårt fram då. Han blir ganska medtagen dag 2, får han vila 1dag emellan så kör han som vanligt men med några timmar emellan så har han lite svårt att återhämta sig och tycker det är jäkligt med ömmande tassar och bogar. Vi fick iallfall ihop 42minuter tror jag denna dagen och ett 3e pris.

Så summa summarum dessa dagar 3 ekl. Men vi fick åt oss vad vi ville ha en barmarks 2a och jag var jävligt nöjd med honom första dagen, då han egentligen drev 120 men då det sena upptaget ställde till det. Vill inte säga han jobbar fel på slag heller, ringar å ringar å jobbar hela tiden och på drevet så söker han kontrolerat på tappterna och löser dom helt acceptabelt. Han kan verkligen driva och köra hararna riktigt riktigt bra när han är som han ska, precis som jag veta väldigt länge. Men att säga att vi har rätta turen med oss...ja det vore nog att ta i skulle jag vilja påstå.

Nu vilar vi lite, är lite jobb etc, så får vi se när vi sticker ut igen och tar en hård låååång jaktdag! ;-)
Nu skall vi bygga vilja av stål och muskler av härdat stål! ;-) hehe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar