Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


tisdag 13 november 2012

Jaktprov

Idag så gick jag jaktprov med Iso i Ljustorp, vi hade minusgrader, molnfritt och ingen vind. En väldigt fin dag men dock med lite väl skarpt före skulle det visa sig.
Iso kom lös runt 07.30, kom på slag ca en tim senare, ytterligare en timme senare kom han på löpan efter haren som gått upp utan hans vetskap, drevet gick ner på isig väg och slutade tillslut med dötapp. Haren försvann spårlöst. Vi kopplade och gick vidare för att släppa på nytt, ganska snart kom ett påstick sen Iso visat intresse för nåt inne i en granskog, ca 40-50min drev avslutades i ett berg och han kom genast bakspåren tillbaka, vilket han alltid gör då räven gått i gryt, ett rävdrev alltså vilket jag också misstänkte redan i upptaget. Då var alltså ytterligare 1,5 tim borta till ingen nytta.
Ny koppling och en märkbart tassöm iso var inte på stora sökarhumöret på det tredje släppet, men när vi gick sakta så sökte även han och kom så smånningom på slag igen, ca 20min senare var haren på benen.
En brun/vit 3e kullare kom på oss efter upptaget, men istället för att bukta på slyhygget som dom "brukar" göra enl jaktvärden så drog han rakt ut på vägen och tog den 1,3km rakt fram, iso drev vägen med bra tryck innan det tog stopp, slutligen efter ca 40min tappt så lyckades han få lös den tryckande haren som gått några hundra meter tillbaka och lagt sig, sen var det drev och en kortare tappt innan provtiden var till ända och jag kopplade Iso på fullt drev.
ca 6mil avverkade han idag och mycket av den tiden på väg, vilket också resulterade i slitna trampdynor som nu skall få läka ordentligt till nästa gång, så vi kommer ha en viloperiod nu ett tag.
Han gör det mesta bra förrutom att han saknar rätta trycket i frisöket, är nåt han måste bli bättre på, förhoppningsvis blir det bättre på gästmarker och med andra med i skogen.
Med bara mig och på hemmamarken ja då är det helt annan fart...det är en socialfigur, som tyvärr blir lite väl social då vi är borta och har jaktkompisar med oss..men luktar det hare..ja då finns det ingen morgondag, vilket alltid är bra.
Kort och gott en ganska bra dag men med skit resultat vad gäller pris och tassar.
Dagens pris blev ett 3e pris med ca 50-53eg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar