Välkommen

Här inne så berättar vi och delar med oss av vårat liv med Hamiltonstövaren SJCH NOJCH SUCH Topsygårdens Iso.
Vi delar med oss framförallt av våra jaktliga äventyr, men även av det vardagliga livet.
Du är välkommen att följa våra äventyr, och tveka inte att fråga om det är något du undrar över!


fredag 24 januari 2014

Kvälls-prat

Hej i stugorna!
Det är kallt, riktigt kallt nu, upp mot -25. Inget jaktväder direkt. Tack och lov ser det bättre ut inför veckan som kommer och jag tror att vi skall kunna ha lite kust jakt mån och tis i lämplig temperatur.
Har funderat lite sista tiden på Iso:s agerande i skogen, som jag inte varit blyg med att påpeka att han haft en tendens till att bli loj å lite oinspirerad den klassiska dag 2, alltså dagen efter han jagat en heldag redan.
Redan som ung visade Iso att han inte reagerade bra på två av Sveriges kanske vanligaste foder, royla canin och Eukenuba. Han blev tråkig i pälsen, dålig i magen till och från och sket som en häst och ljus skit, precis så som man inte vill ha det alltså.
Jag bytte foder vid nåt tillfälle till och pälsen blev jättefin men skiten var egentligen densamma även om han blev betydligt bättre i magen (förutom när han stoppat i sig nåt som han inte ska äta) .
För ett tag sen fick jag ett tips om ett torrfoder som heter BRIC och är från nya zeeland, iso har fått äta det nu ett tag ca 1,5mån och pälsen är fortfarande jättefin, men framförallt är han bra i magen och skiter betydligt mindre än tidigare men kanske framförallt det andra så är skiten kolsvart och fast.
Slutsatsen jag kan dra av detta är att han helt enkelt tar åt sig näringen av detta foder på ett helt annat sätt. Han har också visat ett helt annat go i skogen sen dess trots att han vart hårt jagad, när vi var i Söråker nu sist så var han lös 7 timmar i lössnön, jagade haren i 6 timmar, normalt har han vart helt slut dagen efter och inte kommit igång förrens eftermiddagen, men nu stod han vid min säng kl 07 och skulle ut, pigg och allert.
Det jag vill komma med detta inlägg är att jag börjar tro lite att han helt enkelt inte haft tillräckligt med bränsle för att vara riktigt pigg i 2-3 jaktdagar i rad, han gör ju oftast sina 2-3mil ändå dag två i sök, slag arb eller vad det nu kan vara men det har saknats energi och det är ju även nåt som inte är bra på ett elitprov tex, då inte bara eg sjunker utan även chansen till upptag och drev när han är segare i söket.

Har inga belägg för detta mer än en känsla, skall bli intressant och se om det går dra några större växlar av detta framöver, för givetvis har kosten stor inverkan på vilken elit "idrottare" som helst, både människa och hund. Jagar gör han ju även om han är trött, där är jaktlusten maxad för jämnan. Men när inte reptilhjärnan slagit in så känner han kanske av energibristen mer påtagligt?
Måndag och Tisdag nu till veckan skall vi göra ett test och se om vi kan stärka denna teori.

Men nu skall vi vila ett tag först :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar